Histemory-povezanost s lokalnom zajednicom

Učenici i učitelji osječkih osnovnih škola te brojni predavači i stručnjaci okupili su se u četvrtak u Osnovnoj školi "Dobriša Cesarić" na prvom znanstvenom kampu "HiSTEMory", u organizaciji te škole.

U tom zanimljivom događaju koji spaja naizgled nespojivo, povijest i znanosti STEM područja, osim učenika iz osječkih osnovnih škola koji sudjeluju u radionicama kao gosti su se odazvali i predavači i voditelji iz drugih dijelova Hrvatske. Dvodnevni program osmišljen je kao zabavno-poučno iskustvo, u kojem se raznolike radionice protežu od Escape rooma, kodiranog plesa s nastavnikom Vanjom Dušićem, DJ programa, vožnje u tramvaju do niza drugih aktivnosti. U svemu sudjeluje čak 150 gostiju, a program su osmislile nastavnice Jelena Červenjak-Kmoniček i Anita Čorak.

- Projekt smo osmislile za potrebe natječaja koje je jesenas raspisalo Ministarstvo znanosti i obrazovnja i koji nam je odobren, a cilj nam je popularizirati STEM aktivnosti i nastavu povijesti u školi, kao i samu školu. Događaj smo zamislile kao višednevno zbivanje tijekom kojeg ćemo se zabaviti i puno toga naučiti o nastavi povijesti i matematike te primjeni STEM-a u nastavi - rekla je za naš list nastavnica Jelena Červenjak-Kmoniček.

Iz široke lepeze aktivnosti izdvajamo radionicu kodiranja i plesa, čije će finale obilježiti lijepa koreografija.

- Učenici će svakodnevno dobivati novi dio finalne koreografije koji će učiti, a koji će biti napisan u obliku koda. Škola smo koja već godinama sudjeluje u obilježavanju sata kodiranja, a provodimo i Europski tjedan kodiranja te druge znanstvene aktivnosti, nastojeći uvijek povezati naša dva predmeta, matematiku i povijest, koja su naizgled nepoveziva, no mi volimo razbijati taj mit i drago nam je da se sav naš trud manifestirao u obliku jednog ovakvog događaja - rekla je učiteljica Čorak.

Učenica osmog razreda Petra Nukić, ujedno i urednica školskog lista Mlado klasje, također je sa svojim kolegama uložila velike napore u organizaciju ovog događaja, koji je, po svemu što smo vidjeli, na razini sličnih događaja koje organiziraju profesionalci.

- Kao i ostali učenici, pomogla sam nastavnicama ne samo pripremiti prostor škole nego i akreditacije i radionice. Moji prijatelji i ja vodimo radionicu koja se zove Escape room, gdje ćemo pomagati drugim učenicima da dođu do rješenja igrice, a tu su i naši fotoreporteri i novinari koji će sve zabilježiti za školski list - otkrila je kolegica Nukić.

  • 573047
  • 573048
  • 573049
  • 573050
  • 573051
  • 573052