Članovi Katedre:

red. prof. art. Mira Perić

Ime i prezime

dr. art. Mira Perić

Zvanje

Redovna profesorica

e-mail

mperickraljik@gmail.com

Broj ureda

27

Istraživački interesi

Glumačka umjetnost te dramska i lutkarska pedagogija

 

Rođena 1.5.1961., Tomašanci (Đakovo). Glumu je diplomirala 1984. godine na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Odigrala je preko stotinu značajnih kazališnih uloga i stekla status Prvakinje drame. Uz glumu još režira i piše drame. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku 2013. godine režira vlastiti dramski tekst Hana i Hana. Igrala je u TV dramama,  u telenovelama, snimala je za televizijski školski program. Godine  2013.  obilježava  30 godina glumačkog rada te dobiva Priznanje od Hrvatskog društva dramskih umjetnika za doprinos hrvatskom glumištu i kazališnoj umjetnosti. Od 1992. godine predaje na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Predaje kolegije iz dramske i lutkarske umjetnosti. Objavljuje niz stručnih i znanstvenih radova. Napisala je priručnik Dramske igre za djecu predškolske dobi (2009.), Pretapanja kazališne ljepote (2009.), Sumrak ega (2012.), Žene u dijelovima (2012.), dramatizaciju Nazorovog Bijelog jelena (2012.), Osveta lavice (2011.), Glumačko sazrijevanje (2018). Voditeljica je Odsjeka za umjetnička područja. Voditeljica je projekata te dramskih i lutkarskih radionica. Članica je velikog broja kazališnih Prosudbenih povjerenstava. Dobitnica je niza zahvalnica, nagrada i priznanja  (2009. godine dobitnica je javnog priznanja Zlatna plaketa „Pečat Grada Osijeka“ za osobita ostvarenja u području kazališne kulture, odgoja i obrazovanja)…

Popis publikacija (poveznica na CROSBI)

  1. Dramske igre za djecu predškolske dobi (2009)
  2. Pretapanje kazališne ljepote (2009)
  3. Sumrak ega (2013)
  4. Dramatizacija Nazorovog Bijelog Jelena (2013)
  5. 0sveta lavice (2011)
  6. Žene u dijelovima (2012)
  7. Glumačko sazrijevanje (2018)
izv. prof. dr. art. Goran Kujundžić
doc. mr. art. Jelena Kovačević
doc. dr. art. Marko Šošić

O Katedri za likovnu umjetnost

Katedra za likovnu umjetnost se osniva u mjesecu studenom 2018. godine kao nova sastavnica Odsjeka za umjetnička područja.
Članovi Katedre za likovnu umjetnost održavaju nastavu na Integriranom preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom učiteljskom studiju te na redovitom i izvanrednom Sveučilišnom preddiplomskom i diplomskom studiju Ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja. Nastava se održava iz sljedećih kolegija: Likovna kultura, Likovne tehnike i oblikovanje u prostoru, Metodika likovne kulture I, II, Vizualne komunikacije i dizajn, Likovna kultura u integriranom kurikulu,Zaštita i komunikacija likovne baštine u dječjem vrtiću, Integrirani predškolski kurikul III. Sviranje I, II te Glazbena slušaonica II. Uz nastavnu djelatnost, članovi Katedre za likovne umjetnost aktivni su u znanstveno-istraživačkom radu, bave se umjetničkom djelovanjem, sudjeluju na znanstvenim i stručnim skupovima, uključeni su u različite projekte. Članovi Katedre redovito sudjeluju i u aktivnostima koje pridonose popularizaciji znanosti i umjetnosti (promocije, predstavljanja knjiga, Festival znanosti i dr.) te u organizaciji umjetničkog festivala EKTe – umjetnost kroz odgoj i obrazovanje, koji se održava na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti.