Osnivanje Zavoda za nacionalne manjine pri Fakultetu za kulturološke znanosti, obrazovanje i regionalni razvoj iz Szekszárda (Faculty of Cultural Sciences, Education and Regional Development) Sveučilišta u Pečuhu

13. travnja 2022. održana je znanstvena konferencija o položaju nacionalnih manjina povodom osnivanja Zavoda za nacionalne manjine pri Fakultetu za kulturološke znanosti, obrazovanje i regionalni razvoj iz Szekszárda, Sveučilište u Pečuhu. Svečanosti otvaranja Zavoda prisustvovala je i prodekanica za nastavu Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar s izlaganjem O društvenoj ulozi Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti i položaju studenata pripadnika nacionalnih manjina.
 
Skupu se obratio dekan Fakulteta prof. dr. sc. Szécsi Gabor te voditelj novoosnovanoga Zavoda prof. dr. sc. János Gyurok (Ivica Đurok). Svečanosti otvorenja Zavoda nazočili su i nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, ustavni sudac dr. sc. Mato Arlović, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. sc. Mladen Andrlić te ravnatelj Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije Marko Đukić, kao i mnogi drugi uglednici i znanstvenici. Skup je bio prilika za unaprjeđivanje suradnje između dvaju srodnih fakulteta, Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti iz Osijeka i Fakulteta za kulturološke znanosti, obrazovanje i regionalni razvoj iz Szekszárda. Dogovoreni su zajednički projekti, konferencije i drugi oblici suradnje na svim razinama (studentska i nastavnička mobilnost, zajedničke prijave na natječaje, edukcije i radionice).