Međunarodni znanstveni skup Dani Stjepana Babića

 

U Zagrebu i Oriovcu održat će se od 28. do 30. rujna 2023. Međunarodni znanstveni skup Dani Stjepana Babića pod pokroviteljstvom Razreda za filološke znanosti HAZU. Na skupu će izlagati 31 pozvani znanstvenik. Izlagači su suradnici akademika Stjepana Babića i poštovatelji njegova djela.
Tom će se prigodom ustanoviti i dodijeliti jezikoslovna Nagrada Stjepana Babića.
 
            „Zasluge su akademika Stjepana Babića za opstojnost i kulturu hrvatskoga jezika doista velike, njegova je znanstvena djelatnost obilježila hrvatsko jezikoslovlje u najboljem mogućem smislu i radi održavanja žive uspomene na njegovo djelo organiziramo znanstveni skup“, ističe u pozivu na skup prof. dr. sc. Sanda Ham, predsjednica Vijeća znanstvenoga skupa.
 
Teme izlaganja odnosit će se na djelo Stjepana Babića ili na jezikoslovna područja koja su obuhvaćena njegovim istraživanjima. Za sudionike skupa organiziran je obilazak Oriovca, rodnog mjesta Stjepana Babića, uz stručno vodstvo te razgledanje Spomen-kuće Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskome Brodu.
 
Organizatori su skupa Općina Oriovac i Časopis Jezik – Hrvatsko filološko društvo. Suorganizatori su Filozofski fakultet u Osijeku, Filozofski fakultet u Zagrebu, Matica hrvatska u Zagrebu, Matica hrvatska u Slavonskom Brodu, Sveučilište u Slavonskom Brodu, Školska knjiga u Zagrebu, Brodsko-posavska županija i Grad Slavonski Brod.
 
Vijeće Dana Stjepana Babića čine prof. dr. sc. Sanda Ham (predsjednica), prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, prof. dr. sc. Mario Grčević, dr. sc. Nataša Bašić, izv. prof. dr. sc. Dubravka Smajić, doc. dr. sc. Irena Krumes, dr. sc. Ljubica Josić (članovi).