Thursday, 19 October 2023
Thursday, 27 October 2022

Od 21. do 22. listopada 2022. godine u Osijeku se održala 1. međunarodna znanstveno-stručna konferencija Kompetentni sustavi u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju u organizaciji Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Centar za znanstveni rad u Vinkovcima.

Konferencija skraćenog naziva KOMPAS okupila je preko 150 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Poljske, Rumunjske te uključila plenarne predavače iz Hrvatske te Irske i Italije. U dva dana trajanja KOMPAS-a, sudionici su imali mogućnost osim na plenarnim izlaganjima sudjelovati i u paralelnim sesijama i interaktivnim radionicama. Program KOMPAS-a pomno je osmišljen kako bi osigurao i potaknuo kritičku raspravu te profesionalno umrežavanje i povezivanje sudionika što su sudionici prepoznali i nagradili svojim aktivnim sudjelovanjem te uključivanjem u konstruktivne rasprave. Značajna snaga ove konferencije leži i u činjenici da su se na jednom mjestu okupili nastavnici studija za obrazovanje odgajatelja iz Splita, Zadra, Pule, Rijeke, Zagreba, Slavonskog Broda, ali i Mostara, Sarajeva, Kopra, Ljubljane, Novog Sada te Beograda koji dijele slične profesionalne izazove.  Prisutnost HAZU-a, odnosno Centra za znanstveni rad u Vinkovcima kao suorganizatora KOMPAS-a jamčio je dodatnu znanstvenu izvrsnost.

Plenarni predavači ovogodišnjeg KOMPAS-a, izv. prof. dr. sc. Arianna Lazzari, prof. dr. sc. Edita Slunjski, prof. dr. sc. Mathias Urban te prof. dr. sc. Lidija Vujičić, svojim znanstvenim ugledom i autoritetom u području ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja osigurali su kvalitetu i opravdanost KOMPAS-a kao konferencije koja okuplja, na kojoj se kritički raspravlja i koja nudi profesionalnu podršku. Sljedeća KOMPAS konferencija najavljena je za jesen 2024. godine.

Organizatori KOMPAS-a posebno su zahvalni i iznimno ponosni na volonterke i volontere, odnosno studentice i studente ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti koji su odradili značajan dio posla kako bi konferencija bila uspješna. Drago nam je da su imali mogućnost biti dio ove lijepe priče koja će im, nadamo se, biti dodatna motivacija u budućem radu.

KOMPAS možete detaljnije pratiti na kompas-konf.com te na društvenim mrežama https://www.facebook.com/kompas2022/

Sunday, 09 October 2022

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti 7. i 8. listopada 2022. organizirao je drugi po redu znanstveni skup  Dani doktoranada:  Obrazovne znanosti i perspektive obrazovanja. Skup je organiziran radi ostvarivanja dvostrukog cilja - razmjene teorijskih spoznaja o obrazovanju iz perspektiva raznih znanosti te poticanja razvoja partnerskih odnosa među doktorandima iz područja društvenih, humanističkih i interdisciplinarnih područja znanosti kao što su hrvatska baština, odgoj i obrazovanje, nastava, digitalna tehnologija, djeca s posebnim potrebama i cjeloživotno učenje. Ove su godine Dani doktoranada   uvršteni i na  kartu europskih aktivnosti za mlade (https://europa.eu/youth/year-of-youth/activities/1261_en). Znanstveni skup Dani doktoranada 2022. omogućili su uključivanje doktoranada iz različitih područja znanosti te raspravu o kompleksnim odgojnim i obrazovnim temama. Uvod u znanstveni skup dala je online pozvanim predavanjem dr. sc. Sara Muršić s Poslijediplomskoga studija u Velikoj Britaniji na temu Kulturno-jezično-akademski usponi i padovi  na putu do uspjeha. Dr. sc. Karolina Dobi Barišić  održala je pozvano predavanje pod nazivom Utjecaj vršnjačke procjene i samoprocjene na pristup učenju  i primjeni IKT-a kod budućih učitelja. Slijedilo je 41 izlaganje doktoranada s poslijediplomskih sveučilišnih (doktorskih) studija iz Osijeka, Zagreba, Rijeke i Splita. Kao uvod u subotnji program poslušali smo dva pozvana predavanja dr. sc. Ane Katalenić s temom Metodika matematike kao disciplina u presjeku prirodnih i društvenih znanosti te dr. sc. Antonije Huljev (Odgojne) vrijednosti –filološka i pedagoška određenja. Uz formalne obveze i odgovornosti doktorandi su pozvani i na neformalno druženje i stvaranje novih poznanstvima i suradnji koje mogu pridonijeti jačanju znanosti u budućnosti. Objavljena je i Knjiga sažetaka koju možete pronaći na službenoj stranici Skupa https://foozos-pero.weebly.com/.

Saturday, 28 May 2022

Međunarodna znanstvena konferencija Didaktički izazovi IV: Futures studies in education održana je 26. i 27. svibnja 2022. godine u organizaciji Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Republika Hrvatska), Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Centra za znanstveni rad u Vinkovcima (Republika Hrvatska), Pedagoškog fakulteta Sveučilišta u Mariboru (Republika Slovenija), Filozofskog fakulteta Sveučilišta Sv. Ćirila i Metoda u Skoplju (Republika Sjeverna Makedonija). Konferencija je okupila 162 znanstvenika i stručnjaka iz različitih područja znanosti koji su propitivati izazove u odgoju i obrazovanju, dijelili svoja teorijska znanja, rezultate istraživanja i primjere dobre prakse. Pozvani predavači bili su: prof. dr. sc. Sohail Inayatullah (New Taipei City, Tajvan); prof. dr. sc. Milena Ivanuš Grmek (Maribor, Slovenija); doc. dr. sc. Tomislav Topolovčan (Zagreb, Hrvatska) i izv. prof. dr. sc. Renata Jukić (Osijek, Hrvatska). Više informacija o konferenciji možete pronaći na službenoj web stranici Konferencije https://didactic-challenges0.webnode.hr/

Page 1 of 2