Četvrtak, 24 Studeni 2022
Centar za istraživanje nematerijalne kulturne baštine Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku proveo je lingvistička istraživanja slavonskoga dijalekta na dvama punktovima Republike Srbije, u Bačkom Bregu i Sonti.
Istraživanja je provela dekanica Fakulteta prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar u okviru projekta Očuvanje jezičnoga i kulturološkoga identiteta Šokaca na tromeđi Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, projekt financira Zaklada Adris i provodi se od 1. 1. 2022. do 30. 5. 2023.
 
U Bačkom Bregu prikupljena je potrebna jezična građa, ali je dogovorena i daljnja suradnja s predsjednikom HKPD-a Silvije Strahimir Kranjčević Miloradom Stojnićem.
 
U okviru terenskih lingvističkih snimanja i dokumentiranja jezične građe dogovorena je i suradnja s Hrvatima (Šokcima) iz Sonte. U realizaciji suradnje između Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti i njihove zajednice kroz realizaciju stručnih predavanja i edukacija u koja će biti uključeni i studenti i nastavnici Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti iz Osijeka kako bi se ojačala suradnja s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, posebice s Hrvatima u Vojvodini, Republika Srbija.
 
Posebnu zahvalu upućujemo gospođi Mariji Šeremešić, umirovljenoj učiteljici koja se stavila na raspolaganje koordinirajući i organizirajući izvorne govornike sa svrhom dokumentiranja jezične građe.

 

 
 
Petak, 10 Lipanj 2022

U okviru ERASMUS+ programa (profesionalni trening), od 29. svibnja do 4. lipnja 2022. godine izv. prof. dr. sc. Snježana Dubovicki posjetila je Filozofski fakultet sv. Ćirila i Metoda u Skoplju Sjeverna Makedonija. Svrha posjete je bilo stručno usavršavanje iz područja pedagogije. Tijekom boravka održani su radni sastanci s dekanom prof. dr. sc. Ratkom Duev, prodekanicom za znanost i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Majom Gerovskom Mitev te s prodekanom za nastavu prof. dr. sc. Oliverom Bakrevski koji su predstavili ustrojstvo Fakulteta, studijske programe, projekte, časopise i konferencije koje Fakultet ima.

U suradnji s voditeljicom Instituta za pedagogiju, prof. dr. sc. Elizabetom Tomevskom Ilievskom, proširena je suradnja i s drugim kolegicama i kolegama s Instituta za pedagogiju. Sudjelovalo se i u aktivnostima u sklopu projekta UNICEF koji se tih dana realizirao na Fakultetu. Završni sastanak održan je s kolegicom iz Instituta za pedagogiju, voditeljicom Regionalnog andragoškog centra, izv. prof. dr. sc. Elenom Rizovom te s kolegama s Instituta za povijest umjetnosti i arheologije. 

Četvrtak, 19 Svibanj 2022

 

Sveučilište u Osijeku je od 9. do 13. svibnja 2022. godine organiziralo 2. Tjedan karijera s ciljem razvoja karijere naših studenata, ali i njihovog povezivanja s poslovnim sektorom. Tjedan je obuhvatio niz aktivnosti, radionica, okruglih stolova, tribina, predavanja namijenjenih studentima i speed dating, u suorganizaciji svih znanstveno-nastavnih i umjetničko-nastavne sastavnice našeg Sveučilišta.

Centar za karijerni razvoj studenata FOOZOS organizirao je šesnaest interaktivnih predavanja te susrete naših studenata s poslodavcima u okviru speed datinga. Većina  voditelja aktivnosti bili su naši alumniji s bogatim iskustvom u različitim sektorima. Program FOOZOS-a u okviru Tjedna karijera možete pogledati OVDJE.

 

 

Petak, 13 Svibanj 2022

 

Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Glavna tema ovogodišnjeg festivala, koji se održao od 2. do 7. svibnja 2022., je Život.

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti uključio se u ovogodišnju manifestaciju sa sljedećim programom: FESTIVAL ZNANOSTI 2022.

 

Utorak, 03 Svibanj 2022

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti objavio je Natječaj za najbolji rad srednjoškolaca. Cilj natječaja je promocija interdisciplinarnosti i kreativnosti, a natječaj je otvoren do 10. lipnja 2022. godine. Pozivamo srednjoškolce Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije da se prijave na natječaj jer najbolja tri rada očekuju novčane nagrade.

Petak, 29 Travanj 2022

Jedanaesta po redu nacionalna manifestacija – Noć knjige i ove je godine obilježena na FOOZOS-u i to na dvije lokacije. U Donjem gradu i na KIFOS-u koji je bio domaćin te je povezao Filozofski fakultet Osijek, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Graditeljsko-geodetsku školu Osijek, Regionalni centar kompetentnosti, Ugostiteljsko-turističku školu Osijek i sve nazočne uveo u performans-priče o hrvatskom baštinskom pismu glagoljici. Naši dragi studenti su čitali ulomke iz romana Az Jasne Horvat. Slušaj, kušaj, piši bile su radionice i predavanja gdje se rado, veselo i spontano raspravljalo i propitivao prostor slobode glagoljičnoga pisma i kulturnoidentitetskog simbola u 21. stoljeću.

Četvrtak, 21 Travanj 2022
13. travnja 2022. održana je znanstvena konferencija o položaju nacionalnih manjina povodom osnivanja Zavoda za nacionalne manjine pri Fakultetu za kulturološke znanosti, obrazovanje i regionalni razvoj iz Szekszárda, Sveučilište u Pečuhu. Svečanosti otvaranja Zavoda prisustvovala je i prodekanica za nastavu Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar s izlaganjem O društvenoj ulozi Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti i položaju studenata pripadnika nacionalnih manjina.
 
Skupu se obratio dekan Fakulteta prof. dr. sc. Szécsi Gabor te voditelj novoosnovanoga Zavoda prof. dr. sc. János Gyurok (Ivica Đurok). Svečanosti otvorenja Zavoda nazočili su i nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, ustavni sudac dr. sc. Mato Arlović, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. sc. Mladen Andrlić te ravnatelj Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije Marko Đukić, kao i mnogi drugi uglednici i znanstvenici. Skup je bio prilika za unaprjeđivanje suradnje između dvaju srodnih fakulteta, Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti iz Osijeka i Fakulteta za kulturološke znanosti, obrazovanje i regionalni razvoj iz Szekszárda. Dogovoreni su zajednički projekti, konferencije i drugi oblici suradnje na svim razinama (studentska i nastavnička mobilnost, zajedničke prijave na natječaje, edukcije i radionice).