Četvrtak, 23 Lipanj 2022
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske odobrilo je Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera financiranje dvaju programa zaštite nematerijalnih kulturnih dobara za 2022. godinu:
 
1. Siče, Novi prinosi proučavanju sičanskoga govora
 
2. Stari Perkovci, Staroperkovački govor – istraživanja
 
Voditeljica obaju programa je prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar te će se oba programa provoditi u okviru Centra za istraživanje nematerijalne kulturne baštine Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti.
 
Prijedlog financiranja programa donesen je na temelju stručnog mišljenja nadležnih konzervatorskih odjela i Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Koržinek Obuljen prijedlog financiranja programa zaštite nematerijalnih kulturnih dobara razmotrila je, verificirala i odobrila. Na ovogodišnji je natječaj bilo prijavljeno 157 programa zaštite nematerijalnih kulturnih dobara.
 
 

 

 

Utorak, 21 Lipanj 2022
 
Javna obrana teme doktorskog rada Mije Mucić, studentice poslijediplomskog sveučilišnog (doktorskog ) studija Obrazovne znanosti i perspektive obrazovanja,
 
održati će se u petak, 1. srpnja 2022.u Svečanoj dvorani Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti (br. 31), Cara Hadrijana 10d, s početkom u 12:00.
 
Detalji navedene obrane nalaze se na sljedećoj poveznici: Obavijest o javnoj obrani teme doktorskog rada Mije Mucić
Petak, 10 Lipanj 2022

U okviru ERASMUS+ programa (profesionalni trening), od 29. svibnja do 4. lipnja 2022. godine izv. prof. dr. sc. Snježana Dubovicki posjetila je Filozofski fakultet sv. Ćirila i Metoda u Skoplju Sjeverna Makedonija. Svrha posjete je bilo stručno usavršavanje iz područja pedagogije. Tijekom boravka održani su radni sastanci s dekanom prof. dr. sc. Ratkom Duev, prodekanicom za znanost i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Majom Gerovskom Mitev te s prodekanom za nastavu prof. dr. sc. Oliverom Bakrevski koji su predstavili ustrojstvo Fakulteta, studijske programe, projekte, časopise i konferencije koje Fakultet ima.

U suradnji s voditeljicom Instituta za pedagogiju, prof. dr. sc. Elizabetom Tomevskom Ilievskom, proširena je suradnja i s drugim kolegicama i kolegama s Instituta za pedagogiju. Sudjelovalo se i u aktivnostima u sklopu projekta UNICEF koji se tih dana realizirao na Fakultetu. Završni sastanak održan je s kolegicom iz Instituta za pedagogiju, voditeljicom Regionalnog andragoškog centra, izv. prof. dr. sc. Elenom Rizovom te s kolegama s Instituta za povijest umjetnosti i arheologije. 

Utorak, 31 Svibanj 2022

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti jedan je od suorganizatora 2. međunarodne studentske GREEN konferencije koja će se održati u Osijeku od 2. do 3. lipnja 2022. godine na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Ciljevi 2. međunarodne studentske GREEN konferencije su okupljanje studenata prirodnih, biomedicinskih, tehničkih, biotehničkih, društvenih i humanističkih znanosti, popularizacija znanosti, razmjena i nadogradnja znanja, promicanje multidisciplinarnog pristupa području zaštite okoliša, primjena smjernica održivog razvoja te ostvarivanje zdravijeg načina života

Utorak, 31 Svibanj 2022

26. i 27. svibnja 2022. godine na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku održana je Međunarodna znanstvena konferencija Didactic Challenges IV: Futures Studies in Education. Prva konferencija pokrenuta je 2012. godine na inicijativu prof. dr. sc. Anđelke Peko i prof. dr. sc. Ladislava Bognara te je ovoga puta proslavljena i 10. godišnjica njenoga postojanja. Konferencija je organizirana u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Centar za znanstveni rad u Vinkovcima (Republika Hrvatska), Pedagoškim fakultetom, Sveučilišta u Mariboru (Republika Slovenija) te Filozofskim fakultetom, Sveučilišta Sv. Ćirila i Metoda u Skoplju (Republika Sjeverna Makedonija). Konferencija je nadmašila sva očekivanja jer se na nju prijavio čak 171 sudionika sa 91 radom, a sudionici su bili prisutni iz 12 zemalja što dodatno govori o njenoj prepoznatljivosti na svjetskoj razini. Ove je godine konferencija bila posvećena studijama budućnosti, istraživanjima i promišljanjima o aktualnim temama/izazovima i budućim projekcijama u odgoju i obrazovanju. S obzirom na broj sudionika i raznolikost tema, konferencija je poprimila interdisciplinarni pristup te time doprinijela širem akademskom krugu i dala novu notu ovome još uvijek nedovoljno istraženome fenomenu.

Prvi dan, plenarni predavači bili su Professor Sohail Inayatullah, Ph. D., UNESCO Chair in Futures Studies, Sejahtera Centre for Sustainability and Humanity, IIUM. Tamkang University, Futurist-in residence, Government of Abu Dhabi, Department of Culture and Tourism koji je prvi predstavio temu EDUCATIONAL FUTURES IN DISRUPTIVE TIMES. Druga plenarna predavačica bila je Associate Professor Renata Jukić, Ph. D., Faculty of Humanities and Social Science, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Croatia koja je predstavila svoju temu WHAT AWAITS TEACHERS IN THE FUTURE?

Drugi dan, plenarni su predavači bili Professor Milena Ivanuš Grmek, Ph. D. Dean, Faculty of Education, University of Maribor, Slovenia koja je predstavila temu HOW TO REALIZE STUDENT- AND TEACHER-CENTRED LEARNING AND TEACHING IN HIGHER EDUCATION? Drugi plenarni predavač, drugi dan bio je Associate Professor Tomislav Topolovčan, Ph. D., Faculty of Teacher Education, University of Zagreb, Croatia koji je predstavio svoju temu THE UNKNOWN ABOUT THE KNOWN: MYTHS ABOUT TEACHING, SCHOOL, LEARNING, INSTRUCTION AND EDUCATION

Srijeda, 25 Svibanj 2022

Uspostavljanje međunarodne suradnje između Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera i Hankuk sveučilišta za strane studije (Hankuk University of Foreign Studies) iz Seula u Južnoj Koreji

Prof. dr. sc. Kim Sang Hun s Hankuk University of Foreign Studies, Odsjek za južnoslavenske jezike Fakulteta istočnoeuropskih i balkanskih studija 24. svibnja 2022. posjetio je Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Profesora Kim Sang Huna primila je prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, prodekanica za nastavu te je s prof. Kim Sang Hunom dogovorila mogućnosti međusobne suradnje kroz prijave zajedničkih projekata, gostujuća predavanja, odlazne i dolazne mobilnosti za nastavnike i studente, organizaciju zajedničkih konferencija, suradnju u uredništvima fakultetskih časopisa. Prof. Kim Sang Hun pokazao je iznimnu zainteresiranost za suradnju s našim fakultetom na svim područjima rada i djelovanja.

Srijeda, 25 Svibanj 2022
24. svibnja 2022. na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti održano je predavanje dr. sc. Dine Mehmedbegović-Smith, University College London UCL, London, Ujedinjeno Kraljevstvo pod nazivom Što britansko-hrvatski identitet predstavlja pojedincu? 
 
Predavanje je prvi puta predstavljeno u ožujku ove godine na poziv Britansko-hrvatskog društva i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske, a mi smo imali čast slušati ga i na našemu Fakultetu.