Četvrtak, 15 Prosinac 2022

14. prosinca 2022. dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar i voditeljica Odsjeka za pedagogiju, povijest i filozofiju izv. prof. dr. sc. Snježana Dubovicki sudjelovale su na službenom sastanku u Požegi s gradonačelnikom grada Požege dr. sc. Željkom Glavićem, zamjenikom gradonačelnika prof. dr. sc. Borislavom Miličevićem, pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Majom Petrović, mag. prim. educ. te ravnateljicom Gradske knjižnice Aleksandrom Šutalo, diplominranom knjižničarkom. Tema sastanka bila je suradnja između Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti i Grada Požege. Sastanak je iznjedrio brojne mogućnosti međusobne potpore i suradnje koje će biti realizirane u bliskoj budućnosti na zadovoljstvo obiju strana. Veselimo se budućoj suradnji s poticajnim partnerima.

 

Petak, 25 Studeni 2022

Odsjek za pedagogiju, povijest i filozofiju je u suradnji s Poslijediplomskim specijalističkim studijem Vođenje i upravljanje odgojno-obrazovnim ustanovama organizirao je 24. studenog 2022. godine na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti predstavljanje znanstvene monografije Povijesni pregled vođenja i upravljanja u hrvatskom školstvu i školama koju su napisali izv. prof. dr. sc. Emerik Munjiza i izv. prof. dr. sc. Snježana Dubovicki. O znanstvenoj monografiji je govorila dekanica prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar te jedan od recenzenata izv. prof. dr. sc. Mirko Lukaš s Odsjeka za pedagogiju, Filizofskog fakulteta u Osijeku.

Petak, 18 Studeni 2022

Članica Odsjeka, dr. sc. Antonija Huljev, sudjelovala je kao stručni suradnik i u programu “Sjećanje” u organizaciji Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske 17. studenoga 2022. održala je predavanje na tribini “Vrijeme heroja – kako smo obranili Vukovar i Hrvatsku”.

 

Nedjelja, 02 Listopad 2022

Manifestacija “HeadOnEast” otvorena je predstavljanjem novoizdane umjetničke fotomonografije Osječko-Baranjske županije, Slavonija u mojim očima/Slavonia in my eyes, autora Ilije Stanušića i Antonije Huljev.

 

Utorak, 07 Lipanj 2022

U okviru ERASMUS+ programa (profesionalni trening), od 29. svibnja do 4. lipnja 2022. godine izv. prof. dr. sc. Snježana Dubovicki posjetila je Filozofski fakultet sv. Ćirila i Metoda u Skoplju Sjeverna Makedonija. Svrha posjete je bilo stručno usavršavanje iz područja pedagogije. Tijekom boravka održani su radni sastanci s dekanom prof. dr. sc. Ratkom Duev, prodekanicom za znanost i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Majom Gerovskom Mitev te s prodekanom za nastavu prof. dr. sc. Oliverom Bakrevski koji su predstavili ustrojstvo Fakulteta, studijske programe, projekte, časopise i konferencije koje Fakultet ima.

U suradnji s voditeljicom Instituta za pedagogiju, prof. dr. sc. Elizabetom Tomevskom Ilievskom, proširena je suradnja i s drugim kolegicama i kolegama s Instituta za pedagogiju. Sudjelovalo se i u aktivnostima u sklopu projekta UNICEF koji se tih dana realizirao na Fakultetu. Završni sastanak održan je s kolegicom iz Instituta za pedagogiju, voditeljicom Regionalnog andragoškog centra, izv. prof. dr. sc. Elenom Rizovom te s kolegama s Instituta za povijest umjetnosti i arheologije. 

Utorak, 31 Svibanj 2022

26. i 27. svibnja 2022. godine na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku održana je Međunarodna znanstvena konferencija Didactic Challenges IV: Futures Studies in Education. Prva konferencija pokrenuta je 2012. godine na inicijativu prof. dr. sc. Anđelke Peko i prof. dr. sc. Ladislava Bognara te je ovoga puta proslavljena i 10. godišnjica njenoga postojanja. Konferencija je organizirana u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Centar za znanstveni rad u Vinkovcima (Republika Hrvatska), Pedagoškim fakultetom, Sveučilišta u Mariboru (Republika Slovenija) te Filozofskim fakultetom, Sveučilišta Sv. Ćirila i Metoda u Skoplju (Republika Sjeverna Makedonija). Konferencija je nadmašila sva očekivanja jer se na nju prijavio čak 171 sudionika sa 91 radom, a sudionici su bili prisutni iz 12 zemalja što dodatno govori o njenoj prepoznatljivosti na svjetskoj razini. Ove je godine konferencija bila posvećena studijama budućnosti, istraživanjima i promišljanjima o aktualnim temama/izazovima i budućim projekcijama u odgoju i obrazovanju. S obzirom na broj sudionika i raznolikost tema, konferencija je poprimila interdisciplinarni pristup te time doprinijela širem akademskom krugu i dala novu notu ovome još uvijek nedovoljno istraženome fenomenu.

Prvi dan, plenarni predavači bili su Professor Sohail Inayatullah, Ph. D., UNESCO Chair in Futures Studies, Sejahtera Centre for Sustainability and Humanity, IIUM. Tamkang University, Futurist-in residence, Government of Abu Dhabi, Department of Culture and Tourism koji je prvi predstavio temu EDUCATIONAL FUTURES IN DISRUPTIVE TIMES. Druga plenarna predavačica bila je Associate Professor Renata Jukić, Ph. D., Faculty of Humanities and Social Science, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Croatia koja je predstavila svoju temu WHAT AWAITS TEACHERS IN THE FUTURE?

Drugi dan, plenarni su predavači bili Professor Milena Ivanuš Grmek, Ph. D. Dean, Faculty of Education, University of Maribor, Slovenia koja je predstavila temu HOW TO REALIZE STUDENT- AND TEACHER-CENTRED LEARNING AND TEACHING IN HIGHER EDUCATION? Drugi plenarni predavač, drugi dan bio je Associate Professor Tomislav Topolovčan, Ph. D., Faculty of Teacher Education, University of Zagreb, Croatia koji je predstavio svoju temu THE UNKNOWN ABOUT THE KNOWN: MYTHS ABOUT TEACHING, SCHOOL, LEARNING, INSTRUCTION AND EDUCATION

Srijeda, 25 Svibanj 2022
24. svibnja 2022. na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti održano je predavanje dr. sc. Dine Mehmedbegović-Smith, University College London UCL, London, Ujedinjeno Kraljevstvo pod nazivom Što britansko-hrvatski identitet predstavlja pojedincu? 
 
Predavanje je prvi puta predstavljeno u ožujku ove godine na poziv Britansko-hrvatskog društva i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske, a mi smo imali čast slušati ga i na našemu Fakultetu.
Petak, 06 Svibanj 2022

Učenici i učitelji osječkih osnovnih škola te brojni predavači i stručnjaci okupili su se u četvrtak u Osnovnoj školi "Dobriša Cesarić" na prvom znanstvenom kampu "HiSTEMory", u organizaciji te škole.