Utorak, 14 Veljača 2023

O problemima i specifičnostima predškolskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj te stručnim usavršavanjima znanstvenika i praktičara koji s djecom svakodnevno rade za Universitas govore članice Odsjeka za društvene znanosti doc. dr. sc. Ida Somolanji Tokić i doc. dr. sc. Tijana Borovac s osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti.

 
Intervju možete pročitati na sljedećoj poveznici: www.universitas-portal.hr
Srijeda, 30 Studeni 2022

U okviru istih kolegija u studenom su nam u goste došli waldorfski odgojitelji Danijela Maran, Kristijan Hranić i Ivana Pavleković iz vrtića Iskrica i učitelj Srđan Ferenčak  iz Waldorfske škole u Osijeku. Naglasak je bio na primjeni temeljnih načela waldorfske pedagogije u praksi.

Veselimo se budućoj suradnji!

Subota, 12 Studeni 2022

U okviru kolegija Alternativne škole i Alternativni predškolski programi nositeljice izv.prof.dr.sc. Alme Škugor u listopadu smo ugostili našu bivšu studenticu Tenu Duran, mag.prim.educ., univ. spec. art. therap. Tena Duran održala je interaktivno predavanje i radionicu naziva Primjena temeljnih principa Montessori pedagogije i muzikoterapije studentima 3. godine Integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog učiteljskog studija te 2. godine izvanrednog diplomskog studija Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Subota, 05 Studeni 2022

Doc.dr.sc. Tijana Borovac kao suradnica na znanstveno-istraživačkom projektu u sklopu zajedničke hrvatsko-slovenske suradnje Razvoj modela predikcije ponašanja djece pješaka u urbanoj prometnoj mreži, sudjelovala je završnom sastanku tima na Cresu od 2. - 4.11.2022.

Petak, 04 Studeni 2022

U okviru kolegija Pedagogija održivog razvoja nositeljice izv.prof.dr.sc. Alme Škugor 3. studenoga 2022. ugostili smo voditeljicu službe kvalitete i zaštite okoliša tvrtke Unikom, Tihanu Škugor, univ.spec.oecol.  Gošća je održala predavanje i radionicu naziva NAVIKU USVOJIMO-OTPAD ODVOJIMO studentima  2. godine izvanrednog diplomskog studija Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te nas upoznala s projektom Eko City LegOSi koji će početkom sljedeće godine biti prezentiran vrtićima i školama na području grada Osijeka.

Nedjelja, 30 Listopad 2022

Član Odsjeka za društvene znanosti, doc.dr.sc. Željko Rački, boravio je u Zagrebu 28. i 29.10.2022.  kao recenzent nacionalnih ispita za učenike 4. i 8. razreda Republike Hrvatske pri Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Nedjelja, 23 Listopad 2022

U listopadu 2022. od 21. do 22. održala se 1. međunarodna znanstveno-stručna konferencija Kompetentni sustavi u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju  u organizaciji (KOMPAS) Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti i Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti, Centar za znanstveni rad u Vinkovcima. Članice Odsjeka za društvene znanosti doc.dr.sc. Ida Somolanji Tokić kao predsjednica Organizacijskog odbora, doc.dr.sc. Tijana Borovac kao predsjednica Programskog odbora te izv.prof.dr.sc. Alma Škugor kao članica Organizacijskog odbora aktivno su sudjelovale u realizaciji ove konferencije.

Subota, 01 Listopad 2022

U okviru ERASMUS+ programa – Staff Mobility for Training izv.prof.dr.sc. Alma Škugor boravila je od 26. do 30. rujna 2022. na School of Education, Polytechnic Institute of Porto, Portugal. Svrha profesionalnog usavršavanja bila je razmjena iskustava i primjera dobre prakse između Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti i School of Education Porto u području inicijalnog obrazovanja učitelja te daljnjeg profesionalnog usavršavanja. Ostvarena suradnja s profesoricom Maria Inês Ribeiro Basílio de Pinho doprinijela je implementaciji i inoviranju načina rada u nastavi te je stvorena mogućnost provođenja zajedničkih istraživanja, međunarodnih projekata i publiciranja znanstvenih radova. S Erasmus  koordinatoricom Silvijom Araújo de Barros razmijenjena su iskustva vezana uz inicijalno obrazovanje učitelja i obrazovne politike.

Srijeda, 18 Svibanj 2022

U okviru ERASMUS+ programa – profesionalni trening, od 2. do 17. svibnja 2022. godine izv. prof. dr. sc. Tena Velki posjetila je Primorsko sveučilište, Zdravstveni fakultet u Izoli u Sloveniji (Fakulteta za vede o zdravju, Univerza na Primorskem). Svrha posjete je bilo stručno usavršavanje iz interdisciplinarnog područja (polje psihologija i računarstvo) tijekom kojeg su proširena znanja iz područja informacijske sigurnosti (bihevioralni i kognitivni aspekti sigurnog korištenja interneta) te usvojene nove statističke metode (PLS SEM modeliranje za neparametrijske podatke). 

Srijeda, 04 Svibanj 2022

U Dječjem vrtiću „Sunčica“ 3.5.2022. održana je radionica Mogu ja to sam/a – vježbe svakodnevnog života namijenjena djeci predškolskog uzrasta u dobi od 5 i 6 godina. Radionicu su vodile studentica i odgojiteljica Matea Takus i odgojiteljica Snježana Ivković u suradnji s izv.prof.dr.sc. Almom Škugor.  Cilj je radionice bio potaknuti djecu na samostalno odijevanje pomoću didaktičko-metodičko oblikovanih okvira s različitim vrstama kopči, zatvarača, dugmadi i vezica koje koristimo u svakodnevnom životu. Svi materijali za vježbe s obzirom na boju, oblik, veličinu i rukovanje odgovaraju potrebama djece te na taj način dodatno motiviraju djecu na razvoj brige o sebi u svakodnevnom životu.