Projekt: Izviđačkim koracima za održivi razvoj

 
Projekt : Izviđačkim koracima za održivi razvoj
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske iz Švicarsko–hrvatskog programa suradnje.
Nositelj projekta :
Izviđački klub Javor Osijek
Partneri:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti,  Osijek,
OŠ Frana Krste Frankopana,  Osijek,
Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića, Osijek
 
 

Izviđački klub Javor svojim radom i programskim načelima pomaže opće društvenoj zajednici na usmjeravanju djece i mladih k pozitivnim vrijednostima te svojim aktivnostima upotpunjuje slobodno vrijeme djece i mladih. Izviđaštvo nudi djeci i mladima programe u kojima će korisno, zabavno i edukativno provoditi svoje slobodno vrijeme, a istovremeno će kroz igru, druženja, putovanja te ostvarivanjem izviđačkih zadataka / izazova razvijati svoje sposobnosti i kompetencije te stjecati znanja za život. Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva „Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije“ (Švicarsko – hrvatski program suradnje) sufinancira projekt „Izviđački koraci za održivi razvoj“ (akronim IKZOR, Ref. br. 361-18-218 ; nositelj projekta IK Javor, partneri OŠ Frana Krste Frankopana, Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića, Osijek i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku ; iznos bespovratnih sredstava je 484.083, 83 kn (https://ikjavor.org/projekti/18_izvidackim- koracima-za-odrzivi-razvoj).

U projektu sudjeluje više od sto učenika osnovnih i srednjih škola te studenti volonteri koji pohađaju devet programa izobrazbe. Tijekom provedbe projekta svaki se mjesec, počevši od listopada 2019. provode 1 - 2 aktivnosti, od radionica u školama partnerima te Izviđačkom klubu Javor Osijek do posjeta primjerima dobre prakse, izleta i kampova u prirodi. Aktivnostima ovog projekta unaprjeđuju se vještine i znanja djece i mladih o održivom razvoju na temelju izviđačkih načela i metoda rada te podiže svijest među djecom i mladima o dobrobiti volontiranja kako za lokalnu zajednicu, tako i za osobni razvoj.

Projekt uključuje interaktivne radionice i edukacije o održivom razvoju za učenike te učitelje i nastavnike, volonterske akcije, posjete primjerima dobre prakse, uz mnogo boravka u prirodi: STEM Kitteens robotika, prevencija sigurnosti na internetu, radionice ekonomskog blagostanja, izlet u Orahovicu s provođenjem radionice o jednakosti, izlet u Park prirode Medvednica, posjet Automobilima Rimac, izviđački kamp u Izviđačkom parku, Donji grad, Osijek, izviđački kamp u selu Kopačevo, edukativni posjeti Volonterskom centru, Poduzetničkom centru, Vodovodu Osijek, Tvornici šećera Osijek, različite volonterske akcije čišćenja i dr. IK Javor Osijek od 19. do 20. rujna 2020. u okviru projekta za učenike organizira dvije aktivnosti: 1) jednodnevni izlet autobusom u Park prirode „Kopački rit“ i Kopačevo za 40 učenika nižih razreda osnovne škole (sudionike očekuju razne igre i radionice na temu održivog razvoja te radionica analize kakvoće vode) ; 2) biciklijada do Kopačkog rita s dvodnevnim kampom u „Zlatnoj školjci“, Kopačevo, za 40 učenika viših razreda osnovne škole i srednjoškolce.
 

Internetske poveznice:                                                                                                                                                                                                        

https://croris.hr/projekti/projekt/3991                                                                                                                                                                                                  
 
             
 

Letak:

 

           
 
Na 9. Simpoziju KOPAČKI RIT JUČER, DANAS SUTRA s međunarodnim sudjelovanjem (Kopačevo, 25. rujna 2020.) objavljen je poster: