Dani doktoranada 2023.

Znanstveni skup Dani doktoranada u organizaciji Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku održao se 6. i  7. listopada 2023. godine.

Ovogodišnja tema Skupa Interdisciplinarnost obrazovanja privukla je ukupno 38 doktoranada u ulozi izlagača, a omogućeno je i online sudjelovanje za zainteresirane doktorande iz udaljenijih krajeva Hrvatske, kao i za širu javnost. I ove su se godine okupili doktorandi prvenstveno Poslijediplomskog sveučilišnog studija Obrazovne znanosti i obrazovne perspektive Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, ali i Filozofskoga fakulteta Osijek. Novost je sudjelovanje dviju inozemnih doktorandica iz Mađarske i Srbije s doktorskog studija sociologije obrazovanja Sveučilišta u Pečuhu.

Tradicija ovoga Skupa održava se s ciljem uspostavljanja konstruktivnog dijaloga među studentima doktorskih studija u svrhu razmjene teorijskih spoznaja i aktualnih istraživanja o obrazovanju iz perspektiva različitih znanosti. U skladu s temom ovogodišnjeg Skupa, problematiziranju pojma obrazovanja, ispreplitanjem različitih znanstvenih pristupa iz područja ​društvenih znanosti, humanističkih znanosti i interdisciplinarnih područja znanosti, doktorandi su doprinijeli istražujući sljedeće teme: cjeloživotno učenje, izazovi studiranja, inkluzivno obrazovanje, djelotvornost nastave, interkulturalizam u nastavi, cjelovit razvoj učenika, poučavanje u STEAM području, prošlost u sadašnjosti, baština i slobodno vrijeme.

Pojedini su doktorandi treće generacije upisane akademske godine 2022./2023. na Poslijediplomski sveučilišni studij Obrazovne znanosti i perspektive obrazovanja bili višemjesečno aktivni u organizaciji Skupa i pripremi Knjige sažetaka djelujući u organizacijskom i programskom odboru. Sve njihove napore podržale su dekanica Fakulteta prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar te voditeljica navedenog doktorskog studija prof. dr. sc. Edita Borić. Skup su podržale i djelatnice Fakulteta održavši pozvana predavanja: doc. dr. sc. Ana Popović  Glazbeni krajolik – interdisciplinarno povezivanje geografije i glazbe te dr. sc. Daria Župan Tadijanov Kinatropološka obilježja učenika s kohlearnim implantatom.

Više o Skupu, kao i Knjigu sažetaka možete pronaći na službenoj mrežnoj stranici https://foozos-pero.weebly.com/