Panel raprave povodom dvjestote obljetnice rođenja Ivana Filipovića (1823. – 2023.)

ODGOJ U OBRAZOVANJU  - OBRAZOVANJE U ODGOJU  - SUVREMENE PERSPEKTIVE
 
25. rujna 2023. godine u prostorijama grada Nove Gradiške održane su tri panel-rasprave na suvremene teme iz područja odgoja i obrazovanja.
 
Prvi panel pod nazivom Suvremene perspektive bio je međunarodnoga karaktera, a otvorio ga je prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Potom su uslijedile rasprave i iskustva iz drugih zemalja o kojima su govorile prof. dr. sc. Nihada Delibegović Džanić, dekanica Filozofskog fakulteta, Univerzitet u Tuzli i izv. prof. dr. sc. Alica Arnaut, dekanica Filozofskog fakulteta, Univerzitet u Zenici. Panelom je moderirao prof. dr. sc. Damir Matanović, prorektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Tijekom rasprave otvorene su brojne teme te su polučeni zaključci i prijedlozi za unapređenje.
 
Drugi panel pod nazivom Obrazovanje u odgoju bio je nacionalnoga karaktera, a u njemu su sudjelovali gotovo svi čelnici visokih učilišta koji odgajaju i obrazuju buduće učitelje i odgojitelje. Panel je otvorila doc. dr. sc. Iva Ivanković, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a potom je uslijedila rasprava o suvremenoj problematici te položaju učitelja i učenika u današnjemu društvu. Panelisti drugoga penale bili su: prof. dr. sc. Darko Lončarić, dekan Učiteljskog fakulteta, Sveučilište u Rijeci, prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Kristina Riman, predstavnica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli te doc. dr. sc. Maja Cindrić, pročelnica Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja, Sveučilište u Zadru. Panelom je moderirala izv. prof. dr. sc. Snježana Dubovicki, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku. Zaključci sa provedenoga panela biit će objedinjeni, kao i prijedlozi proizašli iz otvorenih pitanja koja su uslijedila.
 
Treći panel Odgoj u obrazovanju bio je namijenjen iskustvima iz prakse. Panel je otvorio gradonačelnik Nove Gradiške, Vinko Grgić, dipl. ing. arh. Ukazavši kako je važno da škole i vrtići imaju podršku svih lokalnih vlasti. U raspravu su se uključile panelistice trećega panela: Vesna Lončar Cindrić, dipl. inf., ravnateljica OŠ "Mato Lovrak", Anita Holub, ravnateljica Obrtničko-tehničke škole, Slavonski Brod, Ljiljana Ptačnik, ravnateljica Gimnazije Nova Gradiška te Đurđa Trupinić, učiteljica razredne nastave, izdavačka kuća “Alfa”. Panelom je moderirao dr. sc. Pavao Nujić, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku.
 
U aktivnostima panela sudjelovali su odgojitelji, učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama, ravnatelji, predstavnici lokalne vlasti, djelatnici turističke agencije grada Nova Gradiška  te bivši studenti Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. Zaključci sa sva tri panela biti će objedinjeni te poslani Ministarstvu kao prijedlog.
 
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6