KAKO SE DJECA I MLADI NOSE S DIJABETESOM TIPA 1

Predstavljen spot koji su o svojoj svakodnevci snimila djeca i mladi iz udruge MaDi

Život djece i mladih s dijabetesom je izazovan, ali ne i nemoguć - osnovna je to poruka s događanja koji je u povodu obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa organizirala Udruga malih dijabetičara MaDi.

Dijabetes tipa 1, poznat i kao maloljetnički i inzulin-ovisni dijabetes, kronični je poremećaj metabolizma ugljikohidrata, masti i bjelančevina u kojemu gušterača proizvodi malo ili nimalo inzulina, hormona koji je potreban da bi šećer (glukoza) ušao u stanice za proizvodnju energije. Razlikuje se od dijabetesa tipa 2, kada tijelo postane otporno na učinak inzulina ili ne proizvodi dovoljno inzulina. Tip 2 je mnogo češći, no on pogađa osobe starije životne dobi.

Kako bi educirali javnost i proširili svijest o dijabetesu tipa 1, u MaDiju su u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti organizirali stručna predavanja i niz popratnih aktivnosti.

- Ono što je bitno u ovom našem stanju, a namjerno ću izbjeći izraz bolesti, upravo je zajedništvo. Važno je da se djeca druže, da vide da nisu sama. Dijabetes tipa 1 autoimuna je bolest, ne dobije ga se od slatkiša ili hrane, što je uobičajeno mišljenje u javnosti. Mi kao udruga trudimo se educirati prosvjetne djelatnike i odgojitelje u vrtićima, jer što oni pa i ostali budu više znali, znat će i bolje reagirati - rekla je Andrea Opačak, predsjednica Udruge.

Članak na poveznici: http://glas.hr/508430/3/Ema-Prijatelji-mi-pomazu-paziti-na-mojeg-Secerka